El Pastís de Pastanaga és un clàssic que que ve de gust tot l’any. Ara com aconseguir fer la deliciosa cobertura blanca totalment vegana, sense ous, sense làctics, sense luten i sense sucre? Tenim una recepta que funciona, és deliciosa i molt sana!
Un cop el proves d’aquesta manera, ja no hi ha marxa enrera. És lleuger i se’n pot menjar a diari.
INGREDIENTS:
3 ous vegans (3 cullerades de farina de lli o de farina de cigró + 7 ½ cullerades d’aigua)
80 ml d’oli de coco fos * (o un altre oli neutre)
60 ml de Xarop d’atzavara (agave)
235 g de compota de poma sense sucre
110 g de sucre de canya orgànic * (o sucre de coco)
3/4 culleradeta de sal marina
1 1/2 culleradeta de bicarbonat de sodi
1 1/2 culleradeta de llevat en pols
1 culleradeta de canyella mòlta
180-240 ml de llet d’ametlles sense sucre * (o una altra llet sense lacti sense sucre)
165 g de pastanaga ratllada (que quedi solta)
168 g de farina d’ametlla
240 g de barreja de farina sense gluten
87 g de nous crues trossejades * (si es prefereix, poden ser 1/2 tassa (70 g) de panses )
EL PASTÍS PAS PER PAS:
- Preescalfar el forn a 176º C. Engreixar el motlle amb oli de coco o enfarinar-lo amb farina sense gluten.
- En un bol gran batre els ous vegans, l’oli i el xarop d’atzavara.
- Afegir la compota de poma, el sucre, la sal, el bicarbonat de sodi, el llevat en pols i la canyella i batre per barrejar.
- Afegir una quantitat petita de llet d’ametlles (3/4 tassa o 180 ml) i remenar.
- Afegir la pastanaga ratllada i remenar.
- Afegiu la farina d’ametlles i la farina sense gluten i remenar. La masa ha de quedar espessa però permeable. Si és massa espessa, afegir la llet d’ametlles restant (1/4 de tassa o 60 ml).
- Si hi afegiu nous, afegiu-les en aquest moment i remeneu-ho tot.
- Avocar la massa al motlle i coure al forn durant 40-50 minuts o fins que quedi ben daurat. Quan premeu la part superior, no hauria de ser massa esponjós, així que no tingueu por de coure-ho massa. La barreja sense gluten triga una mica més a coure-la. Tingueu en compte també que la mida del motlle que utilitzeu variarà el temps de cocció.
NOTA: Aquest pastís s’ha de refredar completament. Es beneficia d’un gran flux d’aire i els sabors s’incrementen a mesura que continua el procés de refrigeració. Si teniu poc temps, podeu accelerar el refredament col·locant el pastís a la nevera o al congelador fins que quedi molt fresc al tacte.
LA COBERTURA VEGANA
Ingredients:
1/2 tassa de mantega vegana (estovada a temperatura ambient)
1 tassa de formatge en crema vegà (fora de la nevera durant 1 hora)
3-5 tasses de sucre en pols orgànic tamisat
Pas per pas:
- En un bol gran, afegir-hi mantega estovada i batre vigorosament.
- A continuació, afegir-hi formatge en crema vegà i tornar a barrejar fins que quedi cremós i homogeni. Afegir sucre en pols tamisat en 1 tassa (100 g) fins que quedi espessa i untable i fins a la arribar a la dolçor desitjada.
- Si es vol que aquest glacejat sigui força espès perquè no rellisqui, així que aneu afegint sucre en pols fins que tingui la consistència adequada.
- Refrigerar-lo després de fer la cobertura per mantenir-lo fresc (fins a 5 dies).
INFORMACIÓ DIETÈTICA:
- Sense gluten
- Sense làctics
- Sense ous
- Sense sucre
- Sense aditius
Esperem que us agradi!